SDKÚ-DS: Po 100 dňoch vlády majú ľudia istotu, že sa nebudú mať lepšie

13.07.2012 Bratislava

Bratislava 12. júla (TASR) - Ľudia majú po 100 dňoch jednofarebnej vlády Roberta Fica (Smer-SD) istotu, že sa nebudú mať lepšie. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec s tým, že kabinet ľuďom berie peniaze, ale nerobí reformy, šafárenie zaplatia len bežní ľudia a vláda nešetrí na sebe, ale len a len na ľuďoch.

"Je tu jeden zásadný rozdiel medzi naším ľudovým pohľadom na fungovanie socialistickej vlády a ich pohľadom. Socialisti opatreniami dokazujú, že podporujú viac tých, ktorí možno viac spotrebúvajú, neprinášajú hodnoty, ako tých, ktorí hodnoty tvoria. My podporujeme ľudí, ktorí pracujú a ťahajú krajinu dopredu," povedal líder strany Pavol Frešo.

Podľa jeho slov vládny balíček opatrení priamo túto pracujúcu vrstvu zasahuje a ani cent sa nešetrí na tých, ktorí hodnoty netvoria. "Cítime, že opatrenia sú nespravodlivé, všetka ťarcha dopadá na tých, ktorí hodnoty tvoria a nešetrí sa na vlastnej štátnej správe," zdôraznil Frešo.

Je preto presvedčený, že SDKÚ-DS musí nastavovať jasné a zrozumiteľné zrkadlo voči tomu, že socialisti podporujú vrstvy, ktoré nepracujú, nešetria vážnym spôsobom a zaťažujú strednú vrstvu. "To je nespravodlivé a z dlhodobého hľadiska pre SR alarmujúce. Keď potláčate ľudí, ktorí pracujú, budú reagovať tým, že možno budú odchádzať, stratia motiváciu a z makroekonomického hľadiska to vytvára krajinu s veľmi zlou perspektívou," upozornil.

Frešo má veľké obavy z toho, ako budú socialisti pokračovať, keď takto nespravodlivo začali. "My sme dávali návrhy zákonov ochraňujúce vrstvy pracujúcich, oni robia presný opak. Na túto vrstvu sa obracajú, aby zaplatila ich výdavky, ale nedávajú žiadnu protihodnotu," myslí si.

Na otázku, aké návrhy na šetrenie ponúka SDKÚ-DS, keď nimi už skôr predložené podnety znamenali šetrenie na úrovni asi 50 miliónov eur a nie potrebných 1,5 miliardy, Frešo odvetil, že ich alternatíva šetrenia by možno nestačila, ale socialisti neurobili ani to. "Poďme tou cestou, že nie všetky záťaže padnú na strednú vrstvu a uľahčujme tým, ktorí tvoria pracovné miesta," apeloval. Na druhej strane na margo politickej situácie ocenil, že úroveň súperenia za každú cenu opadáva a nastupuje racionalita.

Podpredseda strany a exminister obrany Martin Fedor povedal, že v oblasti obrany a bezpečnosti Ficov kabinet nič nepokazil, lebo nič neurobil. "Slovensko má veľké problémy v oblasti obrany a bezpečnosti, takže sme veľmi zvedaví, aký prístup zvolí vláda po 100 dňoch, lebo zatiaľ bol veľmi laxný," konštatoval.
 

Vyberte región